یک پژوهشگر ایران باستان: سپندارمذگان عید زنان است

یک پژوهشگر تاریخ ایران و باستان گفت: سپندارمذگان عید زنان است و در ردیف مهمترین جشن های ایرانی به شمار میآید.
کوروش صالحی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشحویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان ضمن بیان این مطلب گفت: سپندارمذگان در ردیف مهمترین جشنهای ایرانی قراردارد زیرا در این روز به مقام زن ارج نهاده میشود.
وی گفت: به طور کلی سه دلیل عمده برای برگزاری جشنهای کهن ایرانی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به علل طبیعی، علل اساطیری و تاریخی و علل آیینی اشاره کرد.
صالحی عنوان کرد: در میان علل آیینی سپندارمذگان برابر شدن سپندارمذ روز از اسپند ماه است. یعنی روز پنجم اسفندماه که به این نام برگزیده شده است.
وی خاطر نشان کرد: در هزارههای دور مردمی بودند که کوشش میکردند به زنان احترام گذاشته و مقام آنان را به عنوان مادران و همسران و دلبران خود گرامی دارند.
این پژوهشگر تاریخ افزود: در واقع سپندارمذ یکی از امشاسپندان است که پرورشدهنده و نگهبان آفریدگان بر روی زمین است که به مردم برکت و روزی میبخشد و نقش مادرانه برای زمین و زمینیان دارد از این رو در ایران برای گرامیداشت جایگاه زن برگزیده و هرساله آن را همراه با جشن و سرود گرامی داشتهاند.
صالحی تصریح کرد: در این روز بر اساس یک سنت باستانی مردان به زنانشان برای قدردانی، به آنها پیشکش پاداش و یا هدیه میدادند و در یک کلام در این روز مردان به زنان بخشش می نمودند.
وی اظهار کرد: در این روز بنا بر یک سنت باستانی زنان از کارکردن معاف بودند و مردان در خدمت کدبانوی خانه بوده و کارهای روزمره او را انجام می دادند.
وی افزود: همه کوشش مردان در این روز در راستای سپاسگزاری و ارج نهادن به مقام زنان و مادران بوده است.
این پژوهشگر تاریخ عنوان کرد: مردان در این روز با دادن هدیه به مادران و زنان خود از آنان بابت یکسال کوشش خستگی ناپذیرشان قدردانی میکردند.
کوروش صالخی در ادامه تصریح کرد: این سنت هنوز هم در گوشه هایی از ایران در بین مردم انجام میشود که از آن جمله میتوان به اصفهان، ری و برخی از نقاط خراسان و سرزمینهای غربی ایران اشاره کرد.
وی گفت: جشن سپندارمذگان بر اساس سال شمار نوین زرتشتیان 29 بهمن ماه و براساس گاهشمار جلالی 5 اسفند ماه است.
صالحی خاطرنشان کرد: جشن مهرگان جشن مهر و دوستی و پیمان مداری و عشق ورزیدن است و جشن سپندارمذگان جشن گرامی داشت جایگاه زن به شمار میرود که با توجه به نزدیکی این دو رویداد یعنی ولنتاین و سپندارمذگان شاید بتوان این جشن را به عنوان روز عشق ورزی و محبت و دوستی و مهربانی مورد توجه قرار داد.